Profil

 

Mandag den 5. juni 1989 åbnede Ole Hermansen sin enestående sam-
ling for offentligheden. Mange bornholmere og turister vil kende Ole Hermansen fra veteran rally på Bornholm. Men de færreste ved, at den tidligere Auto-forhandler gemmer på et helt museum af biler motor-teknik, værktøj og tilbehør.

   
Ole Hermansens Ford A fra 1930  J1563.        Belsize 1911.

Jeg har samlet på gamle biler og motordele hele mit liv. Men min første restaurerings opgave tog jeg fat på i 1973, da jeg fik fingre i en Ford A fra 1930. Ford'en blev restaureret til den stod som ny og siden fulgte andre biler. Ole Hermansen kastede sin kærlighed over engelske sports-vogne, som i dag udgør en stor del af samlingen på 80 køretøjer, lige
fra biler, motorcykler, traktorer, knallerter og stationære motorer.

Bygget op gennem årene
Men ud over selve køretøjerne, har Ole Hermansen gemt, bevaret og samlet på alt gammelt værkstedsudstyr, reklamer, vejskilte og lignende. Tilsammen giver de et enestående billede af hele miljøet omkring bil-teknikkens ungdom. Ole har gennem årene hygget sig med ikke bare at restaurere men også at præsentere sin samling på pædagogisk vis. Alt er  blevet placeret og hængt op, sirligt vis.

  Historie
Flere af bilerne i samlingen har således bornholmske historier bag sig. Bornholms første NSU Prinz står i museumshallen sammen med
Th. Madsens Fordson varebil fra 1936. Th. Madsen var biavler i Aakirkeby. I 1936 købte han varebilen for 3.300 kr. Han nåede at køre 100.000 km. i bilen, inden han døde i 1987. Ole Hermansen har stort set ikke rørt bilen, inden den blev placeret i udstillingen.
   
Fordson vanbil 1936                                           NSU Prinz

Men ud over biler med bornholmske aner, indeholder museet også biler og motorer, som er enestående i Norden. En Belsize fra 1911 kun i endnu et eksemplar i Norden og en Harley Davidson motorcykel fra 1919 er der heller ikke mange af.


Birgit og Ole Hermansen i deres BMW 326 fra 1938

"Ærespriser" er tildelt Museet for en samling af høj standart.
Aakirkeby Kommunes Kulturpris 1999.
Nordea Danmark Fonden 2003.
DVK's Emil-Prisen 2013.